Mindfarts

 • Ik ben bewustzijn.

  Niet mijn gedachten.
  Niet mijn emoties.
  Niet mijn lichaam.
  Niet mijn ego.

  Het enige waarmee ik dit kan waarnemen, is met mijn bewustzijn.
  Het is als de zaklamp in het donker. Alleen het licht wordt waargenomen.
  Het bewustzijn verwerkt 60 bits per seconde.
  Het onderbewustzijn 12000000 bits per seconde.
  Of te wel, ik gebeur. Het gebeurt automatisch.
  Mijn lichaam, de Michiel, gebeurt automatisch.
  In geur en kleur.
  Met z’n grillen en grollen.

  Het enige wat wij dus kunnen, is met het ‘licht’ van bewustzijn, waarnemen wat er gebeurt. En met ‘licht’ bedoel ik niks spiritueels.
  De malende stroom van gedachten komen voorbij.
  Vervelende en blije emoties komen voorbij.
  Goed voelen en slecht voelen komen voorbij.
  Groot en klein ego komt voorbij.
  In en uitzoomen gebeurt.
  En met dit licht van bewustzijn, houden we even vast aan dat wat wij zien.
  En laten weer los…
  Opnieuw met de zaklamp het donker in.

  Michiel heeft honger, Michiel heeft dorst.
  Er is slaap, er is activiteit
  De focus ligt op mijn gedachten, de focus ligt op mijn gevoel.

  Heb zin om nu Jeff Foster te luisteren. Check.

  En na dit inzicht blijft Michiel gewoon Michiel.
  Het wordt geen supermens.
  Want Michiel kan heel onzeker zijn.
  Heel depressief.
  En ook heel rustig, gevoelig en vrolijk.
  Het ziet echter wel dat de emoties en gedachten passeren.
  En er nul controle is.

  Lekker man! 🙂

 • Zoek in je werk niet de grenzen van je mogelijkheden op, maar ga eronder zitten. Als je drie dingen zou aankunnen, doe er dan twee. Als je er tien aankunt, doe er dan vijf. Op die manier doe je de dingen gemakkelijker, met meer overtuiging en creëer je het gevoel nog kracht over te hebben.

  – Pablo Picasso

 • Wat is non dualiteit?
  En waarom ervaren we de dingen zoals we die ervaren?
  En zit er een essentie of doel in voor het leven?

  Het gaat ervan uit dat we geen vrije wil hebben. Geen vrije wil betekent zoiets als niet zelf ons gedrag, gedachte en gevoel kiezen. Dus we zijn hetzelfde als een eik die opgroeit van een eikel tot een machtig grote boom.

  Alleen wat ons onderscheid van de eik, is dat wij zelfbewustzijn hebben. Zelfbewustzijn wil zeggen: we zijn ons bewust van onszelf. Wat we doen, wat we denken, wat we willen. Het opgroeien van een eikel tot boom.

  En de grap die ons ego met ons uithaalt, is dat wij kunnen denken dat we er zelf invloed op hebben. Alsof de eikel kan kiezen of het een eik, berk of beuk wordt.

  De oudere eiken weten dit en lachen de jongere eikels uit. Maar ook zij zijn klein geweest. Ook zij wilden vroeger liever een berk of beuk worden.

  Wat een feest. Wat een leven! 😊

 • Het lichaam en geest (het verstand, de muppets) zijn twee verschillende systemen (maar twee zijden vd zelfde munt). En het lichaam moet het ‘kunstje’ zelf leren, anders blijft de geest er zich continu mee bemoeien. En krijg je heel gekunsteld en geforceerd gedrag.

  Op de momenten dat het lichaam pijn ervaart en de geest erg druk is, vindt er integratie plaats tussen de twee systemen. Het gevolg is dat er inzicht plaats vindt, er wordt geleerd.

  Niet dat je iets kan doen, maar onderbreek dit systeem niet. Rust, Reinheid, Regelmaat, om de integratie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Geen alcohol, seks, etc.

  Hé! Mijn doel is dit ervaren, opschrijven en delen met mensen. Leuk! Wat ik graag doe is filosoferen, schrijven, kwetsbaar opstellen en mensen inspireren.

 • Which is more important: to attain enlightenment, or to attain enlightenment before you attain enlightenment; to make a million dollars, or to enjoy your life in your effort, little by little, even though it is impossible to make that million; to be succesful, or to find some meaning in your effort to be succesful? If you do not know the answer, you will not even be able to practice zazen; if you do know, you will have found the true treasure of life.

 • Jij bent niet de denker van jouw gedachten.

 • When you do everything without thinking about whether it is good or bad, and when you do something with your whole mind and body, then that is our way.

 • Zen Mind, Beginner’s Mind.

  The ultimate fact: things are as they are in each moment.

 • Wat Zen practice doet is jouw lichaam en geest concentreren op een simpele taak, namelijk zitten. Iedereen kan zitten! Er moet wel een heel uitzonderlijke situatie zijn dat jij niet kan zitten. Daarom focust Zen zich daar op. Kun jij met lichaam en geest zitten? Als ik zit, dan zit ik?

  Deze filosofie verspreid zich daarna uit over de rest van je leven als een olievlek. Als je zit, dan zit je. Als je schrijft, dan schrijf je. Als je denkt, dan denk je.

  Maar is denken niet een valkuil van de Zen? Wordt het heden niet continu bevlekt door het denken? Jazeker, en dat mag er zijn. Ook het denken, het voelen, het willen is een activiteit van het universum. Er zit energie in en stroomt door jou heen. Laat het er zijn!

  Deze simpele activiteit is dus het voorbeeld voor de rest van de activiteiten in je leven. Je verspreid het eerst naar andere simpele activiteiten, zoals tandenpoetsen, brood smeren etc. Daarna naar wat moeilijke zaken, wellicht op het werk.

  Het grappige van Zen is dat je in deze simpele activiteit je bewust wordt van de gedachten, de muppets die commentaar leveren op het heden, het nu.

  Daarnaast bouw je een vermogen op om je angsten of moeilijke zaken in het leven van een afstandje te bewonderen. Daarmee ontdoe je het van zijn kracht. Je proeft je angst, je ruikt eraan, en hoe meer je je het je interesse geeft, hoe meer het zijn kracht verliest. (En wat grappig is, is dat Word als synoniem voor Meditatie het woord Beschouwing geeft. Heel toepasselijk!).

  En wat blijkt? Het spook dat mij bang maakt met spookbeelden? Als ik het witte laken op til en eronder kijk, dan zie ik mijzelf! Gevonden! En we lachen naar elkaar 😉

  Het is altijd moeilijk om over de kracht van Zen meditatie te praten. Want al snel wordt de activiteit een middel van het ego om voor-uitgang, of op-weg-naar-de-uitgang, te boeken. Weg van het heden dus. Maar toch is er een reden dat je mediteert. De olievlek van het zitten op de kussen verspreid zich dus uit naar andere activiteiten in je leven.

  Wat valt er dus te leren? Ben je ergens bang voor op het werk? Onderzoek dit dan zoals je op het kussen doet. Schiet niet gelijk in de actie modus omdat jouw omgeving dat ook doet, maar onderzoek het eens. Ga eens kijken: wat speelt er, waar lopen we tegen aan? Waar loop IK tegen aan? En doorvoel die angst. Geef het je adem, de adem van bewustzijn, de adem van boeddha en observeer wat er gebeurt.

  Loop niet weg voor de angst, of voor de schaamte. Geef het de aandacht, het podium en schenk het je adem.

  INSPIRITED BY / ZEN MIND, BEGINNER’S MIND – SHUNRYU SUZUKI

 • Ik zit heerlijk buiten in de ochtendzon mijn leven te overdenken. In vrede komt bij mij de gedachte op: ik vind het prima als alles nu voorbij is…

  Een heerlijke rust komt over mij en de ademhaling wordt diep. Genietend van het moment verschijnt er een torenvalk in de lucht. Nadat de valk verschillende luchtsalvo’s en acrobatiek heeft uitgevoerd, verschijnt bij mij de gedachte:

  The show must go on.

  Of te wel, het is prima zo én er is nog werk te verrichten.

  The Show Must Go On.

  Met een glimlach loop ik naar boven om dit op papier te zetten.

  The Show Must Go On.

  Het is nog lang niet voorbij!