Always Be a Beginner

Bob-MarleyJij weet vast nog wel hoe jij met Basketbal begon. Jij was enthousiast, wilde de avond op het basketbalveld doorbrengen en bracht de tijd door met het kijken van Basketbal op tv. Tot dat ene moment. Het moment waarop het lijkt alsof je de man met de hamer bent tegengekomen. Jouw belangrijkste energiebron, jouw enthousiasme, ben je verloren. Elke training lijkt op de ander, het plezier is verloren en je kunt je niet meer opladen voor de wedstrijd…

Time-out!

Het Boeddhisme kent dit gevoel en zij zouden zeggen dat jij de Beginner’s Mind bent verloren. Beginner’s Mind is de beleving van iemand die een activiteit voor het eerst doet, met een open blik én met een lege blik. En juist deze lege blik maakt het verschil.

‘The most important thing is not to be dualistic.’

Wanneer wij een activiteit uitvoeren voor één, twee, of drie jaar en meer, verliezen wij vaak de interesse voor de activiteit. Wij gaan de activiteit beoordelen en geven er een waarde aan: ‘het is goed, het is fout’, etc. Met deze gewoonte verliezen wij echter onze Beginner’s Mind. In plaats van de activiteit te beleven, gaan wij het beoordelen. En met een slechte beoordeling, vervalt onze interesse in de activiteit.

‘The real secret of the arts: always be a beginner.’

Als wij deze Mindset verliezen, verliezen wij ook onze eigen leefregels. Wanneer wij naar iets verlangen, zal je merken dat jij je eigen leefregels gaat schenden: geen chips meer eten, op tijd naar bed, op tijd uit bed, enzovoort. Als jij jouw Beginner’s Mind behoudt, zul je merken dat jouw leefregels zichzelf behouden.

In de Beginner’s Mind zal de gedachte ‘ik heb dit bereikt’ niet voorkomen. Al onze gedachten die op onszelf zijn gericht, beperken deze Mindset. Pas als wij niet aan prestaties denken of niet aan onszelf denken, zijn wij weer echte beginners. Vanaf dat moment kunnen wij pas echt weer leren.

Het belangrijkste is dus dat je weer met een lege blik naar Basketbal leert te kijken. Wees niet dualistisch en beoordeel de activiteit niet, maar zorg dat je weer een beginner wordt. Probeer bewust te worden van jouw gedachten. Zijn deze op jezelf gericht? Dan gaat dit ten kosten van jouw Beginner’s Mind.

Hopelijk vind jij hierdoor jouw enthousiasme terug of kun je het behouden. Want niets kost meer energie dan het uitvoeren van een activiteit waarvan jij jouw enthousiasme bent verloren.

Michiel

INSPIRITED BY / ZEN MIND, BEGINNER’S MIND – SHUNRYU SUZUKI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *