Zen practice: zin om te zitten!

Wat Zen practice doet is jouw lichaam en geest concentreren op een simpele taak, namelijk zitten. Iedereen kan zitten! Er moet wel een heel uitzonderlijke situatie zijn dat jij niet kan zitten. Daarom focust Zen zich daar op. Kun jij met lichaam en geest zitten? Als ik zit, dan zit ik?

Deze filosofie verspreid zich daarna uit over de rest van je leven als een olievlek. Als je zit, dan zit je. Als je schrijft, dan schrijf je. Als je denkt, dan denk je.

Maar is denken niet een valkuil van de Zen? Wordt het heden niet continu bevlekt door het denken? Jazeker, en dat mag er zijn. Ook het denken, het voelen, het willen is een activiteit van het universum. Er zit energie in en stroomt door jou heen. Laat het er zijn!

Deze simpele activiteit is dus het voorbeeld voor de rest van de activiteiten in je leven. Je verspreid het eerst naar andere simpele activiteiten, zoals tandenpoetsen, brood smeren etc. Daarna naar wat moeilijke zaken, wellicht op het werk.

Het grappige van Zen is dat je in deze simpele activiteit je bewust wordt van de gedachten, de muppets die commentaar leveren op het heden, het nu.

Daarnaast bouw je een vermogen op om je angsten of moeilijke zaken in het leven van een afstandje te bewonderen. Daarmee ontdoe je het van zijn kracht. Je proeft je angst, je ruikt eraan, en hoe meer je je het je interesse geeft, hoe meer het zijn kracht verliest. (En wat grappig is, is dat Word als synoniem voor Meditatie het woord Beschouwing geeft. Heel toepasselijk!).

En wat blijkt? Het spook dat mij bang maakt met spookbeelden? Als ik het witte laken op til en eronder kijk, dan zie ik mijzelf! Gevonden! En we lachen naar elkaar 😉

Het is altijd moeilijk om over de kracht van Zen meditatie te praten. Want al snel wordt de activiteit een middel van het ego om voor-uitgang, of op-weg-naar-de-uitgang, te boeken. Weg van het heden dus. Maar toch is er een reden dat je mediteert. De olievlek van het zitten op de kussen verspreid zich dus uit naar andere activiteiten in je leven.

Wat valt er dus te leren? Ben je ergens bang voor op het werk? Onderzoek dit dan zoals je op het kussen doet. Schiet niet gelijk in de actie modus omdat jouw omgeving dat ook doet, maar onderzoek het eens. Ga eens kijken: wat speelt er, waar lopen we tegen aan? Waar loop IK tegen aan? En doorvoel die angst. Geef het je adem, de adem van bewustzijn, de adem van boeddha en observeer wat er gebeurt.

Loop niet weg voor de angst, of voor de schaamte. Geef het de aandacht, het podium en schenk het je adem.

INSPIRITED BY / ZEN MIND, BEGINNER’S MIND – SHUNRYU SUZUKI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *