Sometimes you need to run, before you can walk

Gandhi1Soms maak je een actie, waar je zelf verstelt van staat. Je leest het spel snel, je draait goed weg bij je tegenstander en hangend in de lucht weet je de bal er nog in te schieten. Wat gebeurt er dan? Hebben wij echt ‘The Power to Surprise Ourselves’?

Het blijkt dat onze hersenen de situatie sneller lezen dan wij kunnen reageren (dankzij onze zintuigen: ogen, oren, neus). Het lijkt daarom dat wij een actie met onze ogen dicht maken, we maken het niet bewust mee, maar het voelt allemaal goed. Ooit is er wel eens beweerd dat het menselijk gedrag voor 95% uit onbewust gedrag bestaat en voor 5% uit bewust. Ga dat eens na! Maar 5% van ons gedrag is bewust. Dat is dan het bewust luisteren naar mensen, het bewust kijken naar die mooie meid op de tribune en het bewust tikken van de letters op mijn toetsenbord, wat ik nu doe. De rest, 95%, doen onze superhersenen voor ons. Het zorgt ervoor dat wij onze balans bewaren, en past de spieren aan als we deze dreigen te verliezen, het reguleert onze ademhaling, en het laat ons dus reageren op onze omgeving. Training kan hier een grote rol spelen.

Waarom is training hierin van belang? In je training probeer je een schot of actie zo goed te oefenen, dat je er niet meer over hoeft na te denken. Er niet meer over hoeft na te denken… Dit betekent dat door veel te oefenen, jij jouw actie, en de herkenning van een situatie door je hersenen, in het 95% gebied van je hersenen gooit. Jij kunt je actie nu onbewust uitvoeren, omdat jouw hersenen de situatie herkennen, gewend is aan de situatie en weet hoe het moet uitvoeren. Jij kunt dan je 5% van je bewuste aandacht concentreren op andere, nieuwe zaken, bijvoorbeeld dat meisje op de tribune! Nog even een knipoogje voordat je schiet, zie je het voor je? 😉

Soms hoor ik een coach wel eens roepen: “denk eens na, voordat je wat doet!”. Mijn advies: Neen! Dat nadenken bevordert helemaal niks. Een wedstrijd is een situatie waar het spel zo snel gaat, dat er eigenlijk geen tijd is om na te denken. Het denkwerk zou eigenlijk verricht moeten worden op de training. Spelers moeten Fundamentals leren en spelsituaties herkennen in het veld. Door effectieve trainingsuren weten de spelers hoe zij moeten handelen in situaties, zonder dat zij moeten nadenken. De situatie en handeling komen dus terecht in het onbewuste gebied, 95%, van de hersenen. Als een speler dan in een situatie komt waar de verdediger bijvoorbeeld slecht voetenwerk heeft, dan weet hij hoe hij zijn verdediger moet passeren. Staat zijn verdediger goed zijn werk te doen, dan zal de speler voor een andere optie kiezen. Hierdoor handelt de speler, omdat hij de situatie heeft leren lezen op trainingen en laat hij het denkwerk over aan Garri Kasparov.

De moraal van het verhaal? Benut je trainingen goed! Er is niet één trainer die vrijetijdsmanagement heeft gevolgd om jullie bezigheidstherapie te geven, maar jouw training is de mogelijkheid om bewust gedrag onbewust te maken. Hierdoor herkennen je hersenen spelsituaties beter en levert het jouw meer punten, meer assists en meer plezier op!

Michiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *